tripadvisor youtube facebook

Öppet | Priser

Öppet för dig – 10 april till 10 oktober

oppet

Försäsong:

10 april – 19 juni. OBS: boka innan.

Helöppet

20 juni – 21 augusti från klockan 10.00 till 17.00 och då behöver ni inte boka utan är ni välkomna precis när ni vill. Det är naturligtvis bäst att komma vid 10-tiden för då får ni hela dagen på er att vaska guld.

Eftersäsong:

22 augusti – 10 oktober OBS: boka innan.

Priser – Vuxna 490 kr – Barn 240 kr

Guldvaskning med instruktör (som finns på plats hela dagen), lån av utrustning samt montering av ditt guld i glasrör: 490 Kr. Priset gäller för en hel dag från kl. 10 till kl 17.

Guldvaskning för barn upp till 12 år, med instruktör (som finns på plats hela dagen), lån av utrustning samt montering av ditt guld i glasrör: 240 Kr

Lämplig ålder
Guldvaskning är egentligen för vuxna (och ungdomar). Men även barn kan lära sej att vaska guld och få ut något av besöket här. Det är svårt att nämna någon max eller minimiålder, den varierar från person till person. Omkring 10 år är en slags gräns. Yngre barn han inte alltid tålamod att vaska i flera timmar.

Fler detaljer och diverse tips

Ju tidigare på dagen ni kommer, desto mer tid att vaska och desto mera guld får ni med er hem.
Ta med “kläder för väder” och stövlar. (Stövlar ingår i biljetten, men vi har inte hur många stövlar som helst i alla storlekar.)

Att vaska en eller två timmar är ingen bra idé. Ni bör ta minst tre timmar på er för att bli skicklig med vaskpannan. Det är ju också självklart att ju längre tid ni vaskar, desto mera guld hittar ni.

Vanligaste frågorna.

  • Är det riktigt äkta guld som man hittar?  Ja, det är äkta naturligt guld som ni vaskar fram här hos oss.
  • Är det svårt att lära sig att vaska guld?  Nej, det tar ungefär en timme att lära sig att hantera en vaskpanna.
  • Är det stora guldkorn?  Guldkornen som hittas är någon eller några millimeter stora.
  • Får man ta med sig guldet hem?  Ja, allt guld ni hittar får ni med er hem.
  • Hur mycket är det värt?  Det är värt 300 kronor/gram.
  • Hittar alla guld?  Ja, om man bara följer våra instruktioner.
  • Myggor? På vår camping är det som “som vanligt”; myggor finns men inte så många. Vid guldvaskningen är myggor sällsynta. Knott kan dock förekomma en eller två veckor runt midsommar.
  • Kan man vaska guld i Emån, som rinner alldeles intill guldvaskningen? Javisst. I Emån är det fritt att vaska guld. Du måste dock ha egen utrustning (och kunskap, förstås). Det är gratis.

Fotnot

Platsen Ädelfors fick sitt namn efter det att Sveriges allra första guldgruva öppnades här år 1738.

Vi, som haft hand om guldvaskningen i 25 års tid, är familjen Guldström. Efternamnet är taget, det är sant. Det togs nämligen i slutet av 1700-talet av en soldat, Johannes Andersson – Guldström. Vi är ättlingar i rakt nedstigande led efter honom.