tripadvisor youtube facebook

Om oss

Om oss

I Ädelfors råder guldfeber. Här har man nämligen grävt guld i 290 år! 1738 öppnades här Sveriges första guldgruva.

Det är här som man vaskar riktigt, äkta guld. Verkligt erfarna guldgrävare visar dig hur man gör.
Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden. Vi garanterar att du hittar guld och guldet som du vaskar fram får du förstås med dig hem.

Guldvaskningen i Ädelfors är inte ett “Vilda västern-jippo” eller en “turistfälla”. Visst är det så att vi genom åren har besökts av tiotusentals turister som velat uppfylla sin barndomsdröm om att få lära sig att vaska. Den drömmen blir verklighet här hos oss! Här lär du dig verkligen att vaska guld på riktigt. Efter ditt besök här så är du fullt kapabel till att hitta ett eget guldförande vattendrag ute i naturen.

Vi har – minst sagt – en gedigen erfarenhet. Vi har grävt guld i alla världsdelar (utom Antarktis) i snart 50 års tid nu. Vi har lärt upp mängder av människor om hur man vaskar guld. Vi kan!

Vi som jobbar här

Bakom guldvaskningen i Ädelfors står familjen Guldström som har grävt guld i snart 50 år och det var Lars Guldström som började på sent 60-tal och sedan fortsatte fram till millennieskiftet då sonen Rolf Guldström tog över. Rolf har nu tillsammans med sin familj drivit guldvaskningen i 16 år med ett kortare avbrott 2011 då Smålands Gold drev verksamheten i 4 år och sedan 2015 är Guldström tillbaka med full kraft.

Båda Lars och Rolf har varit “nästan” överallt och grävt guld och träffat många guldgrävare i världens alla hörn.

Låt oss nu stolt presentera våra medarbetare ner på guldvaskningen.

Finn Schau

Finn Schou – Guldgrävare

Detta är Finn, en av våra mest älskade guldgrävare som har jobbat med oss i över 20 år till och från.


Anna Lena

Anna Lena – Reception och köket

En av våra nyaste medarbetare som hjälper till där det behövs mest och Anna Lena kan göra de mest underbara rätter och hon klarar allt utan problem.


Linda Nors

Linda Nors – Ekonom

Linda jobbar med ekonomin och ser till att alla får betalt och att vi sköter vårt jobb, Linda står för struktur i firman och vi älskar henne.


Lars Guldström

Lars Guldström – Mentor och legend

Lasse Guldis är den som kommer med idéer och tar hand om alla vilsna guldgrävare och hjälper dem in på rätt väg igen. Kommer med goda råd och ser till att allt fungerar på ren Göteborgska


Linnea Granlund

Linnea Granlund – Reception och köket

Kronprinsessan av Ädelfors har jobbat med oss i 4 år och kan allt om guldvaskningen och området kring Ädelfors. Familjen Granlund har varit ägare till Ädelfors Bruk sedan 1915. Linnea är vår solstråle.


Sylvia Isaksson

Sylvia Isaksson – Köket

Ryggraden i köket som hjälper till med inköp och håller våra leverantörer i ordning och ser till att dagens lunch och frukost kommer ut till våra gäster på ett rätt och riktigt sätt. Sylvia är underbar och gör bara vällagad mat.


Mats Möllerström

Mats Möllerström – Guldgrävare

Detta är vårt senaste medarbetare på guldvaskningen och våra “stammisar” känner igen Mats eftersom han har hjälpt många. Har egna idéer och gillar bäst att vara inne i Ädelfors guldgruva där han hittar runt som i sin egen ficka


Lucy Guldström

Lucy Guldström – Ägare och guldgrävare

Lucy har varit med i 11 år och kan allt på guldvaskningen och fungerar som allt i allo och hjälper till där det behövs. Har ett stort tålamod och står bakom det mesta som vi hittar på.


Rolf Guldström

Rolf Guldström – Ägare och Guldgrävare

Mannen som bär det yttersta ansvaret och som fungerar överallt, tror mycket på lagarbete och ser till att gäster och personal trivs.

Filosofin är att anläggningen är till för våra gäster och inte tvärt om så det blir både tidiga mornar och även sena kvällar under hela sommaren.

Men det är verkligen värt allt jobb när vi ser nöjda gäster som ler…