tripadvisor youtube facebook

Snabbvisit

Snabbvisit för bussbolag och grupper

Vi guidar och visar guldvaskning för grupper med plats för 100 personer. Det är här som man vaskar riktigt, äkta guld. Verkligt erfarna guldgrävare visar dig hur man gör.

I Ädelfors råder guldfeber. Här har man nämligen grävt guld i 290 år!

Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån. Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden.


Guldvaskning

Vi börjar med en rundtur och efter detta går vi ner till guldvaskningen.


Vaskränna

Efter att vi har visat hur man gör när man gräver och vaskar fram guldet så visar vi även hur en vaskränna fungerar och ni har all tid i världen att ställa frågor till våra guldgrävare.


Glada gäster

Ni får även stilla er nyfikenhet och kan träffa våra vanliga glada gäster som sitter och vaskar fram sitt egna guld.


Riktigt äkta vaskeguld

Så här kan det se ut när våra gäster är färdiga med en dags guldvaskning.


Ädelfors guldgruva

Tänk att i lilla Ädelfors så ligger Sveriges första guldgruva som man hittade redan 1737 och man har brutit guld här i 290 år och vi hittar fortfarande guld både ute i Emån och även uppe vid guldgruvan. Några säger att man ännu inte hittat den riktiga guldådern… Vem vet?

Källa: Jernkontorets bildbank
Adolf Fredriks gruvan
Ädelfors, Småland, 1898
Fotografi av A. Wiklund


Och, vad blir resultatet av ert besök i Ädelfors?

Jo, framförallt två saker. För det första så har ni haft en jätterolig dag och ni kan inför era vänner berätta om en riktig guldvaskning i Ädelfors.

För det andra – som är minst lika viktigt – så är ni nu fullt kapabla till att vaska guld hemmavid, vid sommarstället eller var ni vill i hela Sverige. Det är väl det bästa sättet att få reda på om det finns guld eller inte i just “din” bäck. Guldgrävarna i Ädelfors kan visa kartor över lovande platser i Sverige.

Jodå, det finns många sådana platser!


Öppet för dig – 10 april till 10 oktober

Försäsong:

10 april – 19 juni. OBS: boka innan.

Helöppet

20 juni – 21 augusti från klockan 10.00 till 17.00 och då behöver ni inte boka utan är ni välkomna precis när ni vill. Det är naturligtvis bäst att komma vid 10-tiden för då får ni hela dagen på er att vaska guld.

Eftersäsong:

22 augusti – 10 oktober OBS: boka innan.


Priser -Snabbvisit med fika 150 kr


Lämplig ålder

För snabbvisiten är alla åldrar välkomna.


Fotnot

Platsen Ädelfors fick sitt namn efter det att Sveriges allra första guldgruva öppnades här år 1738.

Vi, som haft hand om guldvaskningen i 25 års tid, är familjen Guldström. Efternamnet är taget, det är sant. Det togs nämligen i slutet av 1700-talet av en soldat, Johannes Andersson – Guldström. Vi är ättlingar i rakt nedstigande led efter honom.