Det är här som man vaskar riktigt, äkta guld. Verkligt erfarna guldgrävare visar dig hur man gör.
Vi garanterar att du hittar guld och guldet som du vaskar fram får du förstås med dig hem.

I Ädelfors råder guldfeber. Här har man nämligen grävt guld i 290 år!

Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån.
Det enda som kan störa friden är fågelsång, vattnets porlande och suset av sommarbris i träden.

Guldvaskningen i Ädelfors är inte ett “Vilda västern-jippo” eller en “turistfälla”. Visst är det så att vi genom åren har besökts av tiotusentals turister som velat uppfylla sin barndomsdröm om att få lära sig att vaska. Den drömmen blir verklighet här hos oss! Här lär du dig verkligen att vaska guld på riktigt.

En av våra gäster som är drabbad av guldfeber

Nå, så här går det till…

På “startplatsen” visar någon av våra instruktörer först hur man vaskar fram guldet ur gruset. Denna, första lektionen tar ungefär 20 minuter. Eller, så lång tid som behövs. Det är alltså ingen stress. Det viktiga är att man förstår hur det går till att vaska guld.

Sedan får ni låna den utrustning ni behöver för att vaska guld och därefter tar han er med ner till “gropen” där man gräver fram det guldförande gruset.

Gropen

Gropen

“Gropen”, är en drygt 12.000 år gammal flodbotten där det finns äkta, naturligt guld i gruset. Instruktören visar var ni kan gräva. Ni får lov att gräva så mycket som ni vill under en hel dag.

Sikta bort stenar

Sikta bort stenar

I siktbaljan rensar ni bort större stenar ur gruset.

Vaskplatserna

Vaskplatser

Därefter går ni och sätter er  i vår bäck för att vaska fram guldet ur sanden. Vattnet på vaskplatserna är c:a 15 cm djupt.

Vaskplatser under “tak”

Under vårt tak

Över en stor del av vaskplatserna är presenningar uppspända. De skyddar både mot regn och gassande sol.

Vaskplatser för soldyrkare

En plats i solen

Det finns också ett 50-tal platser utan presenningar, där “soldyrkare” oftast sitter och vaskar guld.

Instruktörer på plats

Instruktör

Instuktörer finns hela dagen på plats och de hjälper er om det behövs. Av instruktörerna får ni tips och råd.

Guldvaskning

Guldvaskare

Alla är koncentrerade.

Ta hand om guldkornen

Guldkorn

Guldkornen som ni vaskar fram, pillar ni ner i ett plaströr. Som ni ser så verkar guldvaskning inte direkt tråkigt.

Många guldkorn

Efter en stund så börjar det “bli något” i plaströret. Ju mer du vaskar, desto mera guld får du ihop.

Guldkornen är inte så stora; de flesta är bara någon eller några millimeter. Däremot är de ganska många; det finns exempel på vaskare som har fått över 50 guldkorn i en enda panna! Större korn – guldklimpar eller nuggets – hittas också ibland.

Eget vaskat guld

Guldkorn i glasrör

Alla hittar guld och allt guld som du hittar får du förstås behålla och ta med hem. När du vaskat färdigt för dagen, “monterar” vi ditt guld i ett snyggt glasrör, där guldet glimmar intensivt mot rörets blå botten. Eget vaskat, äkta guld; det blir till en mycket tjusig souvenir!

Och, vad blir resultatet av ert besök i Ädelfors?

Jo, framförallt två saker. För det första så har ni haft en jätterolig dag och ni kan inför era vänner visa upp äkta, eget vaskat guld och skryta med att ni minsann kan vaska guld på riktigt.

För det andra – som är minst lika viktigt – så är ni nu fullt kapabla till att vaska guld hemmavid, vid sommarstället eller var ni vill i hela Sverige. Det är väl det bästa sättet att få reda på om det finns guld eller inte i just “din” bäck. Guldgrävarna i Ädelfors kan visa kartor över lovande platser i Sverige.

Jodå, det finns många sådana platser!

Försäsong:

10 april – 21 juni. OBS: boka innan.

Helöppet

22 juni – 19 augusti från klockan 10.00 till 17.00 och då behöver ni inte boka utan är ni välkomna precis när ni vill. Det är naturligtvis bäst att komma vid 10-tiden för då får ni hela dagen på er att vaska guld.

Eftersäsong:

20 augusti – 10 oktober OBS: boka innan.

Priser – Vuxna 490 kr – Barn 240 kr

Guldvaskning med instruktör (som finns på plats hela dagen), lån av utrustning samt montering av ditt guld i glasrör: 490 Kr. Priset gäller för en hel dag från kl. 10 till kl 17.

Guldvaskning för barn upp till 12 år, med instruktör (som finns på plats hela dagen), lån av utrustning samt montering av ditt guld i glasrör: 240 Kr

Lämplig ålder

Guldvaskning är egentligen för vuxna (och ungdomar). Men även barn kan lära sej att vaska guld och få ut något av besöket här. Det är svårt att nämna någon max eller minimiålder, den varierar från person till person. Omkring 10 år är en slags gräns. Yngre barn har inte alltid tålamod att vaska i flera timmar.

Fler detaljer och diverse tips

Ju tidigare på dagen ni kommer, desto mer tid att vaska och desto mera guld får ni med er hem.
Ta med “kläder för väder” och stövlar. (Stövlar ingår i biljetten, men vi har inte hur många stövlar som helst i alla storlekar.)

Att vaska en eller två timmar är ingen bra idé. Ni bör ta minst tre timmar på er för att bli skicklig med vaskpannan. Det är ju också självklart att ju längre tid ni vaskar, desto mera guld hittar ni.

Vanliga frågor
  • Är det riktigt äkta guld som man hittar?  Ja, det är äkta naturligt guld som ni vaskar fram här hos oss.
  • Är det svårt att lära sig att vaska guld?  Nej, det tar ungefär en timme att lära sig att hantera en vaskpanna.
  • Är det stora guldkorn?  Guldkornen som hittas är någon eller några millimeter stora.
  • Får man ta med sig guldet hem?  Ja, allt guld ni hittar får ni med er hem.
  • Hur mycket är det värt?  Det är värt 300 kronor/gram.
  • Hittar alla guld?  Ja, om man bara följer våra instruktioner.
  • Myggor? På vår camping är det som “som vanligt”; myggor finns men inte så många. Vid guldvaskningen är myggor sällsynta. Knott kan dock förekomma en eller två veckor runt midsommar.
  • Kan man vaska guld i Emån, som rinner alldeles intill guldvaskningen? Javisst. I Emån är det fritt att vaska guld. Du måste dock ha egen utrustning (och kunskap, förstås). Det är gratis.

 

Fotnot

Platsen Ädelfors fick sitt namn efter det att Sveriges allra första guldgruva öppnades här år 1738.

Vi, som haft hand om guldvaskningen i 25 års tid, är familjen Guldström. Efternamnet är taget, det är sant. Det togs nämligen i slutet av 1700-talet av en soldat, Johannes Andersson – Guldström. Vi är ättlingar i rakt nedstigande led efter honom.