- Är det riktigt äkta guld som man hittar? Ja, det är äkta naturligt guld som ni vaskar fram här hos oss.
- Är det svårt att lära sig att vaska guld? Nej, det tar ungefär en timme att lära sig att vaska guld.
- Är det stora guldkorn? Guldkornen som hittas är från under millimetern, upp till 7 mm.
- Får man ta med sig guldet hem? Ja, allt guld ni hittar får ni med er hem.
- Hur mycket är det värt? Det är värt 650 kronor/gram.
- Hittar alla guld? Ja, om man bara vaskar som instruktörerna visar.
- Hur länge får man vaska för en biljett? Från klockan 10.00 till 17.00, d.v.s hela dagen. Ni får då t ex ta paus, gå in och ut från själva vaskplatsen så ofta ni vill.
- Finns det “halvdagsbiljett”? Nej.
- Kan man vaska bara en timme eller två? Ja, men då hinner man ju tyvärr inte få ihop så mycket guld.
- Kan man vaska gratis i Ädelfors? Ja, i Emån, alldeles utanför vår guldvaskning (egen utrustning krävs).
- Kan barnen vara med? Javisst, barn under 10 år får gärna “hjälpa” sin förälder med att vaska. Men, skall barnen få låna utrustning av oss och få hjälp av våra instruktörer, så får de lösa en biljett med lektion(100:- per elev).
- Får man ta med hunden? Ja, om hunden är kopplad och inte stör andra besökare.
- Får man ta med egen fikakorg? Javisst får ni det.
- Finns det någon mat? Ja, vi har en lunchrestaurang samt ett café som är öppet varje dag under högsäsongen.
- Finns det möjlighet att laga egen mat? Ja, det finns två grillar på vårt område som ni får använda.
- Finns det ved? Ja. Vi säljer också grillkol.
- Vad finns att handla på guldvaskningen? Ja, all tänkbar guldgrävarutrustning, mineral och souvenirer.
- Vad mer kan man göra i Ädelfors? Gruvbesök, bada, fiska, paddla, skogspromenader eller "bara vara". Se längre ner på denna sida.
- Får man komma och bara titta på guldvaskningen? Ja, 95% av området är öppet för alla.
- Finns det gott om parkering? Ja, och det är gratis att parkera under dagtid.
- Kan man fiska i Ädelfors? Ja, det är bra fiske i Emån och vi säljer fiskekort (50:- per dag). Se längre ner på denna sida.
- Kan man betala med kreditkort? Ja, Visa och Mastercard samt även Swish.
- Finns det lekplats för barn? Ja, det finns en stor och bra lekplats i byn, 400 meter bort. Se längre ner på denna sida.
- Finns det någon vandringsled? Ja, Höglandsleden, 100 mil lång, som går igenom guldvaskningen. Se längre ner på denna sida.
- Kan man paddla kanot i närheten? Ja, alldeles intill i Emån. Se längre ner på denna sida.
- Kan man få rabatt? Ja, mycket stora grupper kan vi ge rabatt.
Öppettider 2023 för guldvaskningen
Öppet
24 juni – 20 augusti från kl. 10.00 till 17.00 och då behöver ni inte boka utan är ni välkomna precis när ni vill.
Det är naturligtvis bäst att komma vid 10-tiden för då får ni hela dagen på er att vaska guld. Caféet är öppet.
Priser
Lektion i guldvaskning kostar 100 kronor per person. (Kan du redan vaska guld så behöver du inte betala för en lektion).
En sats med 25 kilo guldförande sand kostar 200 kronor. Självklart kan du köpa så många satser som du vill.
I priset ingår lån av utrustning, stövlar, tillgång till hela guldvaskningen.
Allt guld du vaskar fram får du naturligtvis ta med dig hem, i ett glasrör, som ett vackert minne.
Paddla kanot i Emån
Hos guldvaskningen kan du hyra kanoter och även transport, vi samarbetar med Emventure och skräddarsyr paket med eller utan guide. Att paddla kanot på Emån är det ultimata sättet att slappna av och komma nära naturen och många gånger när man glider fram ljudlöst längs Emån så ser man vilda djur i sin rätta miljö.
Vandring och cykelleder
Vandring på Höglandsleden – Ett bra förslag är Gruvrundan där ni kan börja vid Ädelfors guldgruva och passera igenom guldvaskningen och sedan fortsätta upp till Kleva gruva – Tid cirka 3 timmar.
Cykelleden – Saljen runt. Börja vid guldvaskningen, cykla upp till Wallby säteri och upplev Smålands Trädgård med Skirö, Stenberga Kyrka genom Högarps kulturreservat på Pelle Nävers hemmaplan – Tid cirka 4 timmar.
Finns det lekplats för barn?
Guldvaskningen bjuder på gungor och egna vattenlekar i Emån och om ni skall vara i Emån så måste en vuxen vara med och hålla uppsikt över barnen och detta sker på föräldrarnas ansvar. Och barnen brukar hålla på hela dan i Emån där man kan fånga småfisk och kasta sten i ån.
Det finns även en stor och bra lekplats i byn vid Ädelfors gamla folkskola cirka 400 meter bort där ni kan leka med de små barnen. Det finns även en underbar stor gräsfotbollsplan om man vill spela fotboll.
Skogspromenader och svampplockning
Att gå ut i skogen och bara vara är ytterligare ett underbart sätt för rekreation, man kan gå längs Emån på Höglandsleden och efter bara någon minut har man kommit in i den Småländska trollskogen. Och om man bara är lite har ögonen med sig så står de plötsligt där – Kantarellerna, skogen guld. Så medans några i familjen vaska fram guld så kan du ta med dig svampkorgen och förlora dig i svampskogen. Fråga oss om var det finns kantareller just nu så skall vi dela våra svampställen med dig.
Kollektivtrafik
Man kan åka med SJ till Vetlanda och sedan fortsätta med buss hela vägen fram till guldvaskningen. Gå bara in på SJ och sök resa till Vetlanda och sedan går du till Jönköpings Länstrafik. Bästa bussen är 335 som stannar vid vår parkering. men det går även bra med 344 som stannar på väg 47 två kilometer från oss.
Boende
Slott eller koja – Du väljer.
Vi har egen camping och det finna vindskydd, men vi hyr även ut stugor i byn och det är lite olika standard på stugorna från utedass till riktigt fina stugor och priserna varierar.
Vardagslyx – Då rekommenderar vi Wallby Säteri, en Country Resort som ligger bara 6 kilometer från guldvaskningen och där bor du i en underbar miljö vid Skirö. Full service.
Genuin Småländsk miljö med vedeldad spa då skall du välja Emventure där man kan bo i eget rum med bäddad säng och du har möjlighet till frukost och middag. Ligger 7 kilometer bort
Hotell med vandrarhemspriser – Ädelfors Folkhögskola där det finns bäddade sängar och mat folkhögskolan ligger 10 kilometer från guldvaskningen. Ligger 11 kilometer bort.
Kvarndammens Vandrarhem och Bed & Breakfast – Ligger inne i Vetlanda och är välskött och vackert. Ligger 19 kilometer bort.
Handikappanpassning?
Nästan hela området är anpassat och alla är välkomna.
I Ädelfors strävar för att underlätta för alla att ta del av allt det fantastiska som guldvaskningen har att erbjuda och vi hoppas på att vi med dagens uppdatering kan underlätta för en stor grupp med människor. Det betyder inte att vi har möjlighet att ta emot personer med alla typer av funktionsnedsättningar, men visar på att vi har en ambition och ett kunnande inom detta.
Miljötänk – Hållbar turism
Ja, Guldvaskningen jobbar lokalt och anställer lokalt och vi tar hand om vår natur genom att välja miljövänliga alternativ och vi sopsorterar. Vi värnar om vår natur och platsen där vi är eftersom vi vill att även ni skall kunna njuta av den vackra miljön där vi finns.
Sophantering
- Påsar finns att hämta gratis på vår sopsorteringsplats vid campingen
- Gröna påsar – Matavfall
- Vanliga eller röda påsar – Restavfall
- Speciell behållare – Farligt avfall
- Grovsopor – Finns en speciell pall
- Glasflaskor och glasburkar – Finns en egen pall
- Plastburkar och behållare – Finns en egen pall
- Pantflaskor och burkar skänker vi till Ädelfors IF
Latrintömning för husbilar & husvagnar
Ja, vi har en speciell plats anvisad där vi har monterat upp en vattentoalett och en spolslang och där kan du med gott samvete tömma din latrintank eller Porta Potti.
Fiske
Ja, det är bra fiske i Emån och vi säljer fiskekort 50:- per dag, 100:- per vecka eller 200:- för ett helt år. Ni kan även hyra en roddbåt så ni kan ro ut och komma åt de bästa fiskeplatserna.
Vid guldvaskningen i Emån och dess biflöden finns möjligheter att fiska efterstationär öring. Framförallt är det då flugfiske som gäller. Här kan hela familjen prova på att fiska och chanserna till hugg är stora. Flugfiske är en mycket trevlig fiskemetod som kan bedrivas efter en mängd arter i Emån, inte bara öring. Prova gärna att flugfiska efter gädda, abborre och inte minst färna. Det gäller bara att anpassa utrustning och teknik efter rådande förhållanden.
Våra vanligaste fiskarter i Emån vid guldvaskningen är gädda, abborre, öring och vitfisk bl.a. färna.
Sportfiske är fiske med spö eller handlina, bedrivet för nöje och rekreation. Det bedrivs på ett sådant sätt att fiskaren hela tiden har kontroll över fiske och fångst.
Fotnot
Platsen Ädelfors fick sitt namn efter det att Sveriges allra första guldgruva öppnades här år 1738.
Vi, som haft hand om guldvaskningen i 30 års tid, är familjen Guldström. Efternamnet är taget, det är sant. Det togs nämligen i slutet av 1700-talet av en soldat, Johannes Andersson – Guldström. Vi är ättlingar i rakt nedstigande led efter honom.